Bøger

Damen i midten
– Mode, kvinder & danmarkshistorie set gennem et stormagasins vinduer

I anledning af Magasins 150 års jubilæum i 2018 udkom bogen Damen i midten af Julia Lahme.

Forlagets beskrivelse:
Damen i midten er historien om kvinder på arbejdsmarkedet, om borgerskab og middelklasse, om forbrug, penge og status. Men også om kjolelængder, identitetsdannelse og om hvordan de store ideer, konjunkturer og bevægelser får indflydelse på den enkelte.

Bogen ser ud gennem vinduerne i stormagasinet Magasin, der i 2018 fylder 150 år, og fortæller historien om kvinder som forbrugere, som stemmeberettigede, som kriminelle, som del af arbejdsstyrken, og ikke mindst som modeentusiaster. Undervejs i historien møder vi kritikere, politikere, kvindesagsforkæmpere (og det modsatte), forfattere og stemmer i tiden, der alle har forholdt sig til moden, stormagasinet og forbruget. Vi ser, hvordan Danmark flytter sig fra en klasseopdeling til den næste, hvordan moden er en kommentar til skiftende tendenser i tiden, og ikke mindst hvordan muligheden for at leve et selvstændigt kvindeliv tager form.

Bogen trækker linjerne helt op til i dag og undersøger, hvordan moden blev folkelig, hvordan forbruget blev identitetsskabende, og hvordan kommunikation af nye produkter og ideér også blev en slags uddannelse af den almindelige dansker. Stormagasinet blev ikke bare et vindue ud i Danmark, men også et vindue ind til en verden af orientalisme, amerikansk fascination, popstjerner og stjernedrys fra tider, steder og egne, man ellers ikke ville have kendt til.

Bogen kan købes i boghandlere landet over.

Damen i midten
296 sider
Gads forlag