Historien

Theodor Wessel og Emil Vett grundlægger i 1868 De forenede Hvide Vare Forretninger og åbner deres første forretning sammen i Århus. I 1870 åbnes der forretning i Aalborg og i 1871 i København i det daværende Hotel du Nord på Kongens Nytorv. Højkonjunkturer i 1870’erne og 1880’erne skabte efterspørgsel efter varer og Wessel og Vett etablerede eget væveri og møbelfabrik i Landskronagade på Østerbro, som voksede til en betydelig virksomhed.

Navnet bliver – Magasin du Nord
I 1879 registrerede Wessel og Vett navnet Magasin du Nord og køber Hotel du Nord i 1889 med omkringliggende ejendomme. I 1890 blev bygningerne ud mod Kongens Nytorv revet ned for at give plads til et nyt stormagasin efter parisisk forbillede. Bygningen stod færdig til julehandelen i 1893.

De mange filialer
Filialerne i København og Aalborg var de første, men siden bredte Magasin du Nord sig over hele Danmark. Filialerne svarede til det, der i dag betegnes som franchise, hvor selvstændige manufakturhandlere fik retten til at sælge Magasin du Nords varer og anvende bomærket. I 1892 var der 50 filialer, og i 1906 var tallet vokset til 98.
Fra 1950’erne blev der satset på få store forretninger frem for mange småfilialer og antallet af forretninger faldt. Omkring 160 forretninger med navnet Magasin du Nord har været placeret over det meste af Danmark, men det præcise tal kendes ikke med sikkerhed.

Egne mærker
Magasins egne mærker har været en vigtig del af virksomhedens identitet. Magasin har gennem tiden fremstillet mange af sine egne varer – især inden for beklædning.

Magasins medarbejdere
Magasin har igennem det meste af sin eksistens været en stor arbejdsplads, særligt i København. I 1918 var der på Kongens Nytorv ansat 1800 ekspedienter, 600 fabriksarbejdere og flere hundrede hjemmesyersker.På mange områder har Magasin været førende inden for medarbejderpleje. De opførte feriehuse for personalet ved Hundested i 1934 og stormagasinet havde gratis lægekonsultation, sportsforeninger, kunstforening og pensionskasse.

Nutidens Magasin
Magasin har vist sig at være et levedygtigt stormagasin. Op gennem århundredet er næsten alle Magasins konkurrenter i Danmark faldet fra. Magasin købte i 1991 sin største konkurrent Illum, men videresolgte det i 2003. I 2004 blev Magasin solgt til et køberkonsortium, M-Holding, med selskabet Baugur Group i spidsen. De solgte i 2009 Magasin til den britiske stormagasinkæde Debenhams. I 2021 købte den tyske familieejede koncern Peek & Cloppenburg Magasin.