Magasin og de 160 filialer

I dag består Magasin af syv forretninger, men der var engang, hvor der lå en Magasin-butik i over 160 danske byer. Fortællingen om Magasin og de mange afdelinger tager sin begyndelse i Aarhus.

Den første butik

Wessel og Vett
I 1868 grundlagde de to unge mænd, Emil Vett og Theodor Wessel, den forretning, der senere skulle blive til stormagasinet Magasin. Butikken åbnede under navnet Emil Vett & Co. og lå på Vestergade i Aarhus. Herfra blev der solgt bløde hvidevarer, såsom lagener, gardiner, tæpper og andre tekstiler. Salget gik godt, og to år senere åbnede en afdeling i Aalborg, efterfulgt af en i Odense og en i København. Sortimentet blev hurtigt udvidet til at inkludere andre varer såsom kjoler, hatte, sko, habitter, parfumer og handsker. Vett og Wessel opkøbte og oprettede også væverier, snedkeri og møbelfabrikker, så de kunne sælge egenproducerede varer i forretningerne.

De Forenede Hvidevarer Forretninger

Som en fællesbetegnelse for de mange forretningsaktiviteter indførtes navnet De Forenede Hvide Varer Forretninger. I 1879 gik man dog over til det franskklingende navn Magasin du Nord – inspireret af bygningen Hotel du Nord, hvor den københavnske afdeling lå.

Samarbejde med lokale butiksejere

Inspireret af udlandet så Vett og Wessel gode muligheder i et filialnetværk. De indgik aftaler med butiksejere landet over og lavede samarbejder, der svarer til det, vi i dag kender som et franchisesystem. Som byens eneforhandler fik de lokale manufakturforretninger lov til at benytte sig af Magasin du Nord-navnet, samtidig med at de fik adgang til stormagasinets indkøbsmuligheder mod til gengæld at betale en procentdel af overskuddet til Magasin. Filialerne blev kaldt udsalg, og var naturligt nok ikke lige så store og grandiose som hovedforretningen på Kongens Nytorv i København.

Roskilde filial

Navneforvirring

En gang imellem skabtes der lidt navneforvirring omkring filialerne. Mange manufakturhandlere beholdt forretningens oprindelige navn, mens de samtidig skiltede med Magasin du Nord-navnet. Nogle kaldte sig for et Vett & Wessel-udsalg, andre et De Forenede Hvide Varer Forretningers Udsalg, mens andre igen blot reklamerede med, at de førte Magasin du Nord-varer.

annoncemaribo

DanmarkskortI hele Danmark

I en tid hvor det at rejse ind til en større by ikke var noget alle havde mulighed for, blev filialerne en måde, hvorpå Magasin kunne nå ud til befolkningen i provinsen. Selvstændige filialer skød op over hele landet i begyndelsen af 1900-tallet, og der fandtes Magasin-filialer i over 160 danske byer. Magasin kunne gennem de mange udsalgssteder udbrede sit navn og nå ud til hele Danmark. Filialerne i provinsen var derfor en vigtig del af Magasins forretningsstrategi.

Fra Bornholm til Vestervig

Med et stort netværk af filialer var Magasin du Nord ikke kun forbeholdt de store byer. Mindre byer som Bogense, Faxe, Jyderup og Varde havde også deres eget Magasin-udsalg. På flere af de danske øer var det også muligt at handle i en Magasin-filial. Bornholm, Fejø, Langeland, Møn, Samsø og Ærø er blot nogle af de øer, hvor netværket nåede ud.

Magasin ejede selv enkelte af forretningerne, men hovedparten var ejet af lokale manufakturhandlere.

filial Allinge

Magasin i udlandet

Allerede i 1880, da filialen i Malmø åbnede, blev Magasin et internationalt foretagende. Det blev ikke den eneste forretning uden for landets grænser. I 1947 åbnede Magasin du Nord en butik lige uden for den tyske by Jever. Her kunne de 5.000 udstationerede soldater fra Den Danske Brigade, og deres familier, forsyne sig med tøj og hverdagsfornødenheder. Forretningen, der eksisterede frem til 1949, lå i det tidligere tyske luftvåbens kaserne. På trods af, at der gennem årene har været tale om at åbne flere filialer i udlandet, blandt andet i New York, er Malmø og Jever indtil videre de eneste to udenlandske forretninger Magasin har haft.

En ny æra

I midten af 1900-tallet ændrede Magasin strategi. Mange af de lokale Magasin du Nord-udsalg lukkede, og i 1950’erne var det efterhånden kun Magasins egne filialer, der var tilbage. I stedet for mange mindre udsalgssteder blev der nu satset på få større varehuse, og i 1954 åbnede en stor filial i Odense.

Magasin LyngbyDe travle kvinder

Magasins nye marked blev forstæderne omkring København. Man ønskede at tilgodese de travle kvinder, så de ikke skulle bruge deres dyrebare tid på at tage ind til byen. I stedet ville man lade Magasin flytte ud til dem. I 1960 åbnede Magasin en filial i Lyngby, og i 1966 i Rødovre. Løbende blev der åbent flere.

Filialer lukker og andre kommer til

Nedgangstider betød, at man i 2005 måtte lukke filialerne i City 2 (Høje-Taastrup), Kolding og Aalborg. Allerede i 2006 åbnede man dog en filial i det nye indkøbscenter Fields på Amager, og i 2018, samme år som Magasin fejrede 150-års jubilæum, kunne man igen slå dørene op til Magasin i Aalborg. I dag består Magasin af syv filialer: Kongens Nytorv i København, Århus, Aalborg, Odense, Rødovre, Lyngby og Fields på Amager.

Bibliotek, forening eller lokalhistoriskarkiv? Historien om magasin og de 160 filialer kan fås som en plancheudstilling. Vil i låne vandreudstillingen om Magasin og de 160 filialer? Læs mere her.