Bogafdelingen

I 1918 fejrede Magasin sit 50-års jubilæum. Dette blev blandt andet markeret med oprettelsen af en ny afdeling. Det var en bogafdeling, der med sine moderne tiltag blev banebrydende på flere punkter. På trods af sin relativt beskedne størrelse vakte den fra første dag stor opsigt.

Foto af bogafdelingen fra 1918. Bogstabler ses liggende fremme på disken. Noget helt nyt for tiden.

Da Magasin åbnede en bogafdeling

Da bogafdelingen åbnede i 1918, havde en lovændring netop tilladt, at forretninger som Magasin kunne drive bogudsalg. Det var noget danskerne skulle vænne sig til. Tanken om at købe bøger samme sted, som man ellers købte lagener og skjorter var for de fleste meget mærkværdig. Pressen beskrev flere scenarier, hvor kunder kom ind for at købe én type varer, men i stedet kom til at gå hjem med bøger. Avisen B.T. gav på humoristisk og dramatisk vis følgende fiktive eksempel på en mand, der kom ind i Magasin for at købe fedtstøvler, men i stedet falder for en serie af bøger:

“Han køber dem. Så bliver der ikke råd til støvlerne. Manden forkøler sig, får lungebetændelse og dør. Sådan vil det gå.”

Unfair konkurrence

Magasins konkurrenter lagde ikke skjul på deres betænkeligheder ved, at kunderne i Magasins bogafdeling ville blive betjent af “manufakturekspedienter, som ikke havde begreb om bøger.” Dette havde dog intet på sig, da alle ekspedienter i Magasins nye bogafdeling havde gennemført en flerårig-uddannelse som boghandlermedhjælper. Det var efter en overenskomst med boghandlerforeningen blevet et krav.

Flere boghandlere mente desuden, at der var tale om unfair konkurrencevilkår. Boghandlere kunne jo ikke på samme måde som Magasin profitere af kunder, som var gået i byen efter andre ting.
Det var derfor på ingen måde en hjertelig modtagelse den nye bogafdeling fik af konkurrenterne.

Bogafdelingens første leder hed Viggo Erichsen. Han havde arbejdet i branchen i mange år, inden han i 1918 blev ansat i Magasin.
Bogafdelingens logo.

Selvbetjening

Bogafdelingen blev til at begynde med indrettet i stueetagen af stormagasinet. Som resten af forretningen på det tidspunkt var den designet af arkitekt Monberg, og interiøret bestod af salgsborde i egetræ og montrer i glas og messing. Bogafdelingen var meget moderne, og blev hurtigt en af byens mest velassorterede med både danske og udenlandske titler.

Som noget helt exceptionelt blev bøgerne i Magasins bogafdeling lagt frem i store stabler på diskene. Så kunne kunderne selv tage dem i hånden og bladre i dem, uden først at have fået dem udleveret af boghandleren. At bøgerne på den måde lå fremme var en meget ny og anderledes måde at præsentere bøger på, og det vakte en del opmærksomhed i samtiden.

Fra strøgkunder til antikvariat

Katalog over Magasins antikvariske udvalg. Ca. 1930.

Bogafdelingen blev i 1927 rykket ned i Magasins underetage. Afdelingsbestyrer Viggo Erichsen forudså, at bogafdelingen dermed ville miste en del af sit ‘strøgpublikum’. Han begyndte derfor at satse på antikvariske bøger, som han vidste kunne tiltrække bogorme fra nær og fjern. På kort tid fik Magasin opbygget en af de største antikvarboghandler i Danmark.
Da Magasin i 1932 var færdig med en større ombygning, kom bogafdelingen igen op i stueetagen. Her lå den de næste 53 år.

Mindst syv gange siden åbningen i 1918 har bogafdelingen skiftet placering.

Danmarks største boghandel

I 1930’erne havde danskerne i den grad vænnet sig til at købe bøger samme sted som de købte skjorter, og omsætning var blevet tredive gange større end i bogafdelingens første år.

Da bogafdelingen i 1968 kunne fejre 50-års jubilæum var den Danmarks største og mest sælgende boghandel. Særligt julehandelen var stor, og alene i børnebogsafdelingen var der 16 ekspedienter til at hjælpe kunderne. Postordrehandel var også blevet en rigtig stor salgskanal.

De smaa skibbrudne fra Titanic. Bog udgivet i 1920 af bogafdelingen i Magasin.

Besættelsen

Under Anden Verdenskrig blev der solgt adskillige illegale bøger fra bogafdelingen. Afdelingens daværende souschef, og senere leder, hr. Neergaard, var, af sikkerhedsgrunde, den eneste som kendte navn og adresse på de kunder, bøgerne skulle sendes til. I Magasins medarbejderblad Bikuben står det beskrevet, at “tyskerne havde på et tidspunkt kik på bogafdelingen, men faren drev heldigvis over.”

Det var meget svært at skaffe udenlandske bøger under krigen. Efterspørgslen var ellers stor, da mange netop i denne tid søgte impulser ude fra verden. Magasins bogafdeling besluttede derfor at lave et stort fremstød for svensk litteratur. I Bikuben blev det nogle år senere konstateret, at “der er vist aldrig blevet læst så mange svenske bøger herhjemme som under besættelsen.”

Ideen til en bogafdeling i Magasin kom måske fra Gyldendal-direktør August Bagge. Bagge var svigersøn til Theodor Wessel, den ene af Magasins grundlæggere, og sad, sammen med sin hustru Holga Bagge, i stormagasinets bestyrelse.

Bogsigneringer

Bogafdelingen i Magasin har gennem tiden haft mange kendte forfattere på besøg for at signere bøger til stormagasinets kunder.

I 1975 fik Magasin besøg af forfatteren Suzanne Brøgger, der signerede sin bog Kærlighedens Veje & Vildveje

Julemandshæren

I julen 1974 kom Magasins bogafdeling endnu engang i spotlyset. Denne gang dog af helt andre årsager end ellers.
Midt i juletravlheden skabte 48 julemænd pludselig kaos i Magasins bogafdeling. Her begyndte de julemands-udklædte personer at forære bøger til de måbende kunder. I første omgang var det den alternative bog ’Historiebogen’, der blev delt ud. Senere begyndte flere af julemændene dog også at tage bøger direkte fra stormagasinets hylder, og forære dem til de omkringstående kunder. Uddelingen af Magasins varer fortsatte indtil julemændene blev tilbageholdt og kørt væk af politiet.
Julemandshæren i Magasin var blot en ud af flere aktioner udført af teatergruppen Solvognen, som en del af en otte dage lang aktion mod arbejdsløsheden.

Aktion Julemandshæren kom på Kulturministeriets Kulturkanon i 2006.

100-års jubilæum

Bogafdelingen i Magasin kunne i 2018 fejre 100-års jubilæum. Gennem tiden har afdelingen skiftet beliggenhed flere gange. Udvalget har også ændret sig, så det var tilpasset både tid og afdelingens placering.
Siden 1985 har bogafdelingen ligget på 3. sal. I 2018 åbnede en kaffebar i bogafdelingen, så kunderne kan nyde en kop kaffe, mens de går på opdagelse i det store udvalg af spændende litteratur.

Magasins bogafdeling i 2021.

Se alle online udstillinger her.