Episode 5 – Magasins fabrikker

Røgen står ud af den 16 meter høje skorsten på fabrikken på Østerbro. Wessel og Vett etablerer i 1887 et topmoderne dampvæveri i København, hvor de producerer tekstiler af høj kvalitet. I ca. 68 år står Magasin for egen-producerede tekstiler, såsom gardinstof, kjoler og møbelstof. En periode har de også et møbelsnedkeri. Med fabrikken og de effektive dampmaskiner, er Wessel og Vett, en del af den industrialiserings udvikling i Danmark, der ca. foregår fra midten af 1800-tallet til anden halvdel af 1900-tallet.

I serien ‘’Magasin du Nord Museum Podcast’’ dykker vi ned i museets arkivalier, genstande og scrapbøger, og undersøger nogle af de historier der ligger gemt i stormagasinets over 150 år lange historie.

Produceret af: Rikke Mia Skovdal for Magasin du Nord Museum.

Guide: Sådan lytter du til en podcast

Lyt med her, eller find episoden, der hvor du normalt lytter til podcasts.

Produktion:
Produceret af: Rikke Mia Skovdal for Magasin du Nord Museum.

Musik:
‘’Free Cinematic Piano Music’’ by Liborio Conti (No Copyright)
https://www.youtube.com/watch?v=7-xuURivNE0

Gå til oversigten over alle podcast-episoder her.

Galleri for episode 5

I 1887 grundlagde Theodor Wessel og Emil Vett klædefabrik på Landskronagade på Østerbro, København. Fabrikken forsynede dem med egen produktion af hvidevarer. I 1898 supplerede de fabrikken med en møbelfabrik samme sted.
På gavlen af den gamle bygning kan navnet A/S Th. Wessel & Vetts fabrikker’ stadig skimtes.
Annonce fra ca. 1890. Her vises tegninger af de forskellige dele af væveriet. Øverst til højre annonceres med den vundne 1. præmie på Den nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i København i 1888.
Væveriet i Landskronagade på Østerbro blev grundlagt i 1887 som et dampvæveri med håndvævere ansat. I 1924 blev de første automatvæve indsat og var i brug indtil væveriets lukning i 1955.
Foto fra væveriet taget omkring 1890. Væveriet var topmoderne ved anlæggelsen. Mange kvinder arbejdede på fabrikken.
Historiker Morten Lander Andersen viser i podcast-episoden rundt i det gamle fabriksområde.