Til OL med Magasin
“Til OL med Magasin” er en del af udstillingen ‘Al sport begynder i Magasin.’ Udstillingen blev vist på Magasin du Nord Museum 22.4.2021-31.10-2021
Til OL med Magasins hjælp
De første moderne Olympiske Lege blev afholdt i Athen i 1896. Med hjælp fra Magasin deltog Danmark som den ene af i alt 14 nationer. Siden da er der blevet afholdt sommer-lege hvert fjerde år, på nær under de to verdenskrige og coronapandemien i 2020. Danmark har deltaget ved alle sommer-legene siden 1904.
Det første sportssponsorat i Danmark
Idrætsmanden Holger Nielsen så i 1895 en notits i avisen om, at der skulle afholdes Olympiske Lege i Athen det følgende år. Nielsen fik den idé, at han ville rejse penge og tage af sted for Danmark. Han tog ind til Magasin på Kongens Nytorv og spurgte efter direktørerne Vett og Wessel.
De to direktører var til at starte med lidt skeptiske, men efter nogen tid indvilligede de i at give 250 kroner til formålet. Det var dengang et meget stort beløb, og Magasin står hermed sandsynligvis bag det allerførste sportssponsorat i Danmark.
Medlem af Danmarks Olympiske Komité
Magasins grundlæggere Emil Vett og Theodor Wessel var generelt meget sportsinteresserede. Især Emil Vett blev kendt for sin store støtte til dansk idræt. Udover at være en af de bærende kræfter i oprettelsen af Københavns Idrætspark var han også medlem af Danmarks Olympiske Komité. Komitéens formål var at organisere Danmarks deltagelse og udbrede legenes idégrundlag herhjemme.
Magasin syer OL-dragter
Siden 1906 har den olympiske åbningsceremoni inkluderet en indmarch. Her marcherer deltagerne ind nationsvis iført en paradedragt. Dragten er med til at bringe atleterne fra forskellige sportsgrene sammen som ét hold, og er derfor et vigtig led i nationernes OL-deltagelse. Alt fra dragtens farver, snit og stil er med til at give et billede af landet, og derfor bliver uniformen et vigtigt element i nationernes historiefortælling om sig selv. Det afspejles også i valget af designer og producent, der ofte er nøje udvalgt, så nationen fremstilles bedst muligt. Derfor er det også med stolthed, at Magasin hele otte gange har været med til at kreere de olympiske uniformer.
OL 1932 – Los Angeles
Til OL i Amsterdam 1928 havde Danmark ikke sørget for dragter til deltagerne. De fik i stedet lov til at møde op i, hvad de selv syntes om. Indmarchen med den noget uens danske gruppe vakte pinlig opsigt i både den hjemlige og udenlandske presse, og man ville for alt i verden undgå en gentagelse til de efterfølgende lege i 1932. Derfor blev det besluttet, at Danmarks Olympiske Komité for fremtiden skulle sørge for beklædning af de danske olympiadedeltagere. Allerede i 1929 udskrev komitéen derfor en konkurrence, hvor interesserede kunne indsende designforslag. Magasins forslag blev valgt, og stormagasinet fik til opgave at sy uniformer til de 24 atleter. Magasin syede dragterne i Dannebrog-farver og danskerne fik stor ros for deres smarte uniformer.
OL 1948 – London
Magasin blev også valgt til at levere paradedragten i 1948. Hele 179 atleter fra Danmark deltog i legene dette år, så det var en bekostelig affære at fremstille dragter til dem alle. Regningen løb op i 40.000 kr., men Magasin valgte at donere dem i gave. Da der stadig var tekstilknaphed efter krigsårene, startede man med at sy til de atleter man var helt sikre på, var udtaget. De første man syede til, var derfor svømmeren Karen-Margrethe Harup og atletikudøveren Niels Holst-Sørensen.
På dette tidspunkt blev OL-uniformer næsten kun lavet i blåt, hvidt, grønt eller gråt, så de danske atleter strålede i deres rød-hvide dragter til stor begejstring for publikum. Selv Dronning Elizabeth lagde mærke til de smukke dragter og kommenterede, at de danske uniformer var de smukkeste ved legene.
OL 1952 – Helsinki
Efter succesen med de fine dragter i London fik Magasin igen opgaven at fremstille dragter til legene fire år efter. Også disse uniformer vakte begejstring. Pressen beskrev hvordan de rød-hvide dragter fik et stormfuldt bifald, da atleterne marcherede ind.
Dragten bestod af røde jakker med hvide bukser til herrerne og hvide nederdele til kvinderne, og pressen beskrev, hvordan der til åbningsceremonien havde været ”stor Begejstring for Danmarks Olympiadragt”.
OL 1956 – Melbourne
Da OL i 1956 skulle afholdes i Melbourne, sendte Danmark 37 atleter den lange tur til Australien. Turen gik over Stockholm, Luleå, Anchorage i Alaska, Hawaii og Fiji-øerne, inden atleterne kunne sætte fødderne på australsk grund. Med sig havde de alle en paradeuniform i rød og hvid-farver. Kajakroeren Villy Christiansen udtalte begejstret om tøjet fra Magasin: ”Det bedste ved det hele er, at jeg får lov til at beholde hele udstyret efter olympiadens afvikling”.
OL 1960 – Rom
OL i 1960 var noget helt særlig for Magasin. Ikke alene leverede Magasin paradeuniformerne, men en af stormagasinets ansatte skulle deltage. Fodboldspilleren Hans Christian Nielsen, der til daglig var førstemand i sportsafdelingen i Aarhus, var med på olympiadefodboldholdet, og hjemvendte med en flot sølvmedalje.
OL 1976 – Montreal
I 1976 deltog Danmark ved de Olympiske Lege i Montreal med 71 atleter.
Herrernes uniform bestod af en lyseblå jakke, hvide bukser, hvid skjorte og mørkeblåt slips. Kvindernes uniform bestod af en lyseblå kjole med hvidt bælte og hvide sko. Ved indmarchen blev de danske atleter atter rost for den flotte beklædning, som Magasin havde leveret.
OL 1988 – Seoul
I 1970’erne begyndte en tendens med at lade kendte designere kreere de olympiske uniformer. Det var dog først et årti senere, at Danmark tog ideen til sig. I 1980 var det designerparret Søs og Ib Drasbæk, der designede tøjet, og i 1988 var det den berømte og anerkendte designer Margit Brandt, der fik den prestigefyldte opgave at designe den danske uniform til de Olympiske Lege i Seoul. Det blev til en flot rød-hvid dragt. Magasin stod dette år for måltagning og koordination og leverede med egne ord ”en holduniform af olympisk format”.
OL-uniformerne er venligst udlånt af DIF museum, og kan ses i udstillingen “Al sport begynder i Magasin”. Udstillingen blev vist på Magasin du Nord Museum fra den 22. april 2021 til den 31. oktober 2021. Læs mere om udstillingen ‘Al sport begynder i Magasin’ her.